Læsetid: Ca. 3 minutter
Selvbetjening med online billetkøb og automater ved indgangen gav Københavns Kommunes Svømmehaller mulighed for at gentænke værtsrollen og se på den bedst mulige brug af medarbejderressourcerne.
I 2018 indførte Københavns Kommunes Svømmehaller en selvbetjent billetløsning i stedet for bemandet billetsalg. Løsningen har netop været i udbud igen, og CompuSoft har atter vundet opgaven for de i alt 10 haller. En af dem er den klassiske og smukt renoverede Øbro-Hallen, hvor der er installeret to selvbetjeningsautomater ved indgangen, en automat ved Kurbadet samt adgangskontrol til faciliteterne.
"Den nye løsning har fået os til at gentænke værtsrollen, for nu er det op til medarbejderne at byde gæsterne velkommen og være opmærksomme på, at de får en god oplevelse," fortæller teamkoordinator Charlotte Topp fra Københavns Kommune.
Booking hjemmefra og automatiseret billetsalg flugter godt med den måde, borgerne er vant til at planlægge på. Charlotte Topp og hendes team var dog opmærksomme på, at ikke mindst de ældre gæster kan have brug for en hjælpende hånd til overgangen.
"Vi skruede kraftigt op for bemandingen de første 14 dage og hjalp gæsterne til rette med at bruge skærme og onlinekøb. Jeg vil klart anbefale andre at gøre det samme ved skift fra betjening til selvbetjening, så det bliver en god proces for alle parter. Jeg er overbevist om, at de 14 dage var en god investering," fastslår teamkoordinatoren.
De administrative medarbejdere i kommunen får alle data elektronisk og kan fra centralt hold styre blandt andet åbningstider, sprog, priser, serviceydelser, tilbud samt kort- og familieløsninger. Charlotte Topp og hendes team er opmærksomme på, at skærmene skal være informative, så der ikke opstår køer, da skærmene er det første, der møder gæsterne.
Med indførelsen af den selvbetjente løsning har Øbro-Hallen i lighed med de øvrige faciliteter under Københavns Kommunes Svømmehaller fået et 100 procent digitalt flow.
I praksis foregår det sådan, at gæsten kan købe sin billet hjemmefra eller ved en af de opstillede billetautomater. Har man købt hjemmefra, ligger den digitale billet i gæstens wallet på mobilen. Ved ankomst scanner man QR-koden og får printet billetten ud ved automaten. Er hele familien af sted, ligger alle billetter samlet hos den, der har bestilt og købt.
Det er derfor blevet mere overskueligt at planlægge besøget, at booke sig ind på et bestemt timeslot og at undgå kø for at komme i Kurbad. Det giver et mere smidigt besøg og færre køer, selv om Charlotte Topp understreger, at automater i sig selv ikke er garanti for, at der aldrig opstår køer.
Oplysningerne på hjemmesiden og på billetautomaternes skærme er opdaterede, og i administrationen får man data løbende og kan overvåge driften. Der kan dog stadig opstå betjeningsfejl ved bestilling på nettet og ved automaterne. Det kan for eksempel være en bruger, der ved en fejl bestiller – og betaler for – en voksenbillet til et barn.
"Vi har sammen med CompuSoft lagt mange kræfter i at gøre løsningen så brugervenlig som mulig, men enhver kan komme til at trykke forkert. Sker det, kræver det en skriftlig henvendelse og en manuel håndtering af problemet i vores afdeling, men vi har oplevet det uhyre sjældent i de snart seks år, vi har kørt med selvbetjening," slutter Charlotte Topp, teamkoordinator fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.